Düzen, her zaman hayatımızı kolaylaştıran bir alışkanlıktır. Gerek evlerde gerekse iş yerlerinde düzen sağlamanın ilk adımı raf ve depolama sistemleri oluşturmaktır. Evlerde genelde dolaplar tercih edilirken ofislerde ise ağırlıklı olarak raflar tercih edilir. En çok tercih edilen raf sistemlerinden biri de çelik raf sistemleridir. Özellikle arşiv bölümlerinde sıklıkla tercih edilen çelik raflar, uzun ömürlü olmaları ve ağırlığa dayanıklı olmaları sayesinde popülerdir.

Çelik Rafların Özellikleri Nelerdir?

Raflar, genel olarak dört ayaklı olan belirli genişlik ve uzunlukta, belirli katta yapılan depolama sistemleridir. Raflar, kullanılan raf sistemlerine göre isim alır. Ahşap, metal ya da çelik raf sistemleri bunlardan bazılarıdır. En yaygın olanı ve en çok kullanılanı ise çelik raf sistemleridir. Çelik raf sistemlerinin en önemli özelliği ise sağlamlığıdır. Bir kere yaptırıldıktan sonra uzun süre kullanılabilen çelik raflar, ağırlık kaldırma kapasitesine göre de diğerlerinden daha başarılıdır.

Çelik Raflar Nerelerde Kullanılır?

Çelik rafların en çok kullanıldığı yerler ofisler ve genelde de arşivlerdir. Sayfalarca evrak içeren birden çok dosya ve benzeri malzemeler, çelik raflarda istiflenerek kullanılır. Bu sayede hem düzen sağlanmış olur hem de birden çok evrak ve dosya ortadan kaldırılmış olur. Çelik raflar, birçok farklı ölçüde ve boyutta üretilebilir. Kullanılacak ortama ve kullanım amacına bağlı olarak yaptırılan çelik raflar, buna göre düzenlenir. Örneğin koliler içerisinde arşivlenen evrakları depolamak için kullanılacaksa daha geniş bir raf tercih edilmelidir. Ancak dosya konacaksa daha dar tercih edilebilir.

Çelik raflardan hep ofislerde kullanıldığı bahsedilse de evlerde de elbette tercih edilebilir. Özellikle son dönemde yapılan evlerde kiler kullanımının artmasına bağlı olarak kilerlerde tercih edilen raf sistemleri de çelikten yaptırılabilir. Bu sayede hem daha sağlam hem de daha uzun ömürlü raflar elde edilmiş olur. Çelik raflar evlerde yalnızca kilerde kullanılmak zorunda değildir. Banyo, depo gibi bölümlere de çelik raflar yapılarak odanın rengine uygun hale getirildiğinde ortama oldukça uyum sağlar. Çelik raflar, dilenirse farklı renklere boyatılarak da görsel olarak farklı şekilde kullanılabilir.

Mağazalarda daha az maliyetli olmasından dolayı genelde ahşap raf sistemleri tercih edilse de bazı mağazalarda da çelik raf sistemleri tercih edilebilir. Özellikle ağır ürünlerin satıldığı mağazalarda raflar çelikten tercih edilerek mağaza konseptine göre boyanabilir. Böylece ürünler daha güvenli bir şekilde müşterilerin görmesi için sergilenebilir.

Çelik Rafların Taşıma Kapasiteleri

Çelik raflar, diğer raflara göre daha fazla ağırlık kaldırabilir. Özellikle duvara sabitlenerek kullanılmaları durumunda ise hem uzun ömürlü hem de güvenli bir şekilde konumlanmış olur. Çelik rafların taşıma kapasitelerine göre üretim yapılır. Bunlardan bazılarına örnekler şu şekildedir:

  • 26 x 93 cm için kalınlık 0,70 mm tercih edilirken taşıma kapasitesi yaklaşık 70 kg olur.
  • 31 x 93 cm kalınlıkta olan rafta 1,00 mm kalınlık olduğunda taşıma kapasitesi yaklaşık 105 kg olur.
  • 43 x 93 cm kalınlıkta olan rafın 1,50 mm kalınlığı olduğunda ise ortalama 180 kg ağırlık taşıyabilir.

Buradan da anlaşılacağı üzere, çelik raflar standart ölçülerin dışına çıkılabilen şekilde üretilebilir. Çelik raf üretimleri genelde seri olarak yapılır. Çelik raflar standart olarak çelik rengi olarak da bilinen gri tonlarında üretilir. Ancak özel bir konsept ya da dekora uyum sağlanması istendiğinde istenen renge boyanabilir. Özellikle kalıcı bir kullanım olacak alanlara tercih edilen çelik raflar, güvenilir firmalardan tercih edilmelidir. Aksi takdirde çelik bile olsa sağlam olmayan raflara maruz kalınabilir.