Raf sistemleri arasında en çok tercih edilen ve en kullanışlı olan çelik raf sistemlerinin üretimi, montajı ve kullanımı merak edilmektedir. Evlerde, ofislerde ve daha birçok yerde en çok tercih edilen raf sistemi olan çelik raflar, öncelikle sağlam olduğu için popülerdir. Sık sık raf sorunu yaşamak yerine, tek seferde alınan ve uzun yıllar boyunca kullanılabilen raflar tercih edilir.
Çelik Rafların Üretimi
Çelik raflar, genel olarak standart ölçülere sahip olsa da her isteğe uygun ölçüde üretilebilir. Profil kalınlıkları da kullanım amacına ve ölçülerine göre değişiklik göstermektedir. Vidalı cıvata ve somun raf sistemleri ile edilen çelik raf sistemleri son derece fazla tercih edilen ofis depolama mobilyaları arasında yer alır.
Çelik raflar en kalın 2,00 mm olarak üretilebilir. Derinlikleri ise 31, 43, 59, 75 ve 93 cm olarak değişiklik gösterebilir. Çelik raf siparişi verirken ya da ölçü alırken dikkat edilesi gereken ilk konu, çelik rafların kullanım amacıdır. Derinliği ve kalınlıkları da buna bağlı olarak ayarlanmalıdır. Buna ek olarak, eğer çok ağır olmayan evraklar kullanılacaksa çok geniş ya da çok kalın malzemelere ihtiyaç olmaz. Bu da maliyeti düşüreceği için doğru karar vererek almak daha ekonomik de olacaktır.
Çelik Rafların Kurulumu ve Montajı
Genelde gri olarak üretilen ve isteğe bağlı olarak sonradan boyanabilen çelik raflar, DKP özelliğindeki paket ya da rulo halinde olan sacların kesilip bükülerek elde edilir. Burada yine göz önüne alınan konu ölçülerdir. Kullanım amacı ve kullanılacak ağırlık belirtilmelidir. Böylece rafların ayakları da bu şekilde daha sağlam yapılır. Bu ayaklar, zamanla zemini de zedeleyebilir. Bu yüzden ayaklarda daha sonra plastik kaplama yapılarak bunun önüne de geçilebilir.
Çelik Raf Sistemlerinin Kullanımı ve Avantajları
Çelik raf sistemleri, öncelikle sağlam olması ve ekonomik olmasından dolayı tercih edilir. Kullanım amacına göre fiyatında artış ya da azalış olsa da, ömürlük denebilecek kadar sağlam olan çelik raflar, isteğinize uygun şekilde üretilebilir. Birbirinden ayrılabilir, yeri değiştirilebilir ya da duvara sabitlenebilir olmaları gibi birçok özellikleri de yine kullanım alanına göre belirlenen özellikler arasında yer alır. Çelik olmasından dolayı nem, rutubetli ortamlar ve benzeri dış faktörlere de diğer raf sistemlerine göre daha dayanıklı olurlar.
2 katlı, 3 katlı3 7 katlı gibi birçok farklı katlı rafa sahip olarak üretilebilen çelik raflar, kullanıldığı alana düzen de sağlar. Sağlam olmasının yanı sıra düzenli görünüm sağlaması da özellikle fazla evrak kullanılan ofis ve depolarında oldukça sık tercih edilir. Örneğin bir meşrubat deposunda, ürünlerin gruplanması ve düzene sokulması için çelik raf düzenleri tercih edilebilir. Aynı şekilde evlerde de özellikle boydan tercih edilen dolapların çelik raf özelliğinde olması ağırlıklı olarak rastlanan bir durumdur.
Özetle, sıradan bir evrak depolamadan, ağır depolamalara kadar birçok alanda kullanılabilen çelik raflar, istenen boy, ağırlık, genişlik ve renkte hazırlanabilir. Dolayısıyla hem sağlam hem ekonomik hem de ortama uygun hale getirilebilir olmasından dolayı en çok tercih edilen raf sistemleri arasında yer alır. İstenirse duvara sabitlenerek kullanılabildiği gibi istenirse de birbirlerinden ayrılarak ve birleştirilerek kullanılabilir. Ağırlıkları sebebiyle bulundukları zemini çizme gibi durumlara sebep olmamaları için de ayaklarına plastik kaplama gibi çeşitli önlemler alınabilir. Çelik raf tercih ederken, tercih edilen firmanın sektörün öncülerinden ve başarılı hizmet verenlerinden olması da önemlidir. Aksi takdirde yarım işçilik, eksik hammadde ya da yanlış montaj gibi olumsuz durumlara rastlanabilir.